perjantai 26. maaliskuuta 2010

OSIT tekniikkaa - Osa 3 - Sanelimet

Sanelin/Digitaalisanelin


Sanelimet ovat selittämättömiä ilmiöitä tutkivan aamupuuro, ruisleipä ja perunamuusi, eli melkeinpä välttämättömiä onnelliseen elämään.

Ilman sanelinta tutkimuksissa voi jäädä mahdolliset EVP (Electronic Voice Phenomena/ruumiittomat äänet) sivusuun ja yksi tärkeä aspekti tutkimuksista väliin.

Sanelimien hinta pyörii muutamasta kympistä luonnollisesti satoihin euroihin ja taas tulee vastaan se, että mitä haluat ja mihin hintaan.

Halvin vaihtoehto on lähteä noista 30e digitaalisista sanelimista liikenteeseen ja tarpeen vaatiessa laajentaa kalliimpiin, mutta monipuolisempiin versioihin joissa on esim., stereomikit tai jopa ns. surround tallennusmahdollisuus.

Perustutkimuksiin kelpaa vallan mainiosti nuo kolmen kympin hintaluokassa painivat laitteet, koska niissä tallennuskapasiteettia riittää hyvin ja äänen laatukin on kohdallaan, varsinkin jos paketin mukana sattuu tulemaan herkempi erillinen mikrofoni.

Perusmallin digisanelimeen voi yleensä tallentaa huippulaadullakin reilu kuusi tuntia materiaalia ja näissäkin on hyvänä puolena tuo tietokoneen yhteistyön sujuvuus. Kaapeli kiinni, tavara koneelle ja eikun kuuntelemaan.


Mihin sanelinta käytetään?

Sanelimessakin on hyvin monta käyttötapaa ja usein se komppaa yhteistyössä muiden laitteiden kanssa materiaalin läpikäymisen yhteydessä. Varsinkin jos esimerkiksi videomateriaalilta pitää saada selville jonkun oudon äänen alkuperä, voi saman kohdan hakea sanelimen tallenteilta ja verrata tuloksia keskenään. Samalla sanelin toimii tutkijan peruskivenä mitä tulee dokumentointiin, liikkumiseen ja tekemiseen kohteessa.

Sanelimen pääasiallinen tehtävä on tallentaa mahdollisia EVP ääniä joita ihmiskorva ei kuule. Kyseiset äänet ovat saaneet siitä nimensä, että ne tallentuvat elektronisille laitteille ja paikalla olevat henkilöt eivät niitä ole tapahtumahetkellä itse kuulleet.

Ilmiön tapahtumalle on monia teorioita ja yksi suosituista teorioista on henkimaailman kontaktin yrittäminen tietyillä taajuuksilla joita vain nämä elektroniset laitteet ovat herkkiä vastaanottamaan.


Miten sanelinta käytetään?

Koska digisanelimet ovat niin halpoja ja pienikokoisia, esimerkiksi OSIT:illa on niitä useita käytössään ja muutama niistä kulkee aina tutkijoiden mukana.

Mukanaoleville sanelimille raportoidaan havaintoja, tutkijoiden liikkeitä, ääniä joita tutkijat ovat aiheuttaneet ja merkataan yleisesti omaa toimintaa kohteessa.

Aina kun sanelin laitetaan tallentamaan, kerrotaan missä ollaan, päivämäärä ja aika, ketä on paikalla ja mahdolliset yleiset huomautukset tulevalta toiminnalta. Kun sanelin sammutetaan, ennen sammuttamista kerrotaan kellonaika ja juurikin helpottamaan materiaalin myöhempää läpikäymistä.

Muut ylimääräiset sanelimet yleensä jätetään väitettyihin hotspotteihin yksinään tallentamaan jos vaikka sattuisi niin, että paikassa tapahtuu jotain kun tutkijat eivät ole läsnä.

Sanelinten kanssa pelatessa täytyy muistaa koko homman tärkein ydin, sama joka koskee kaikkia tutkimisen aihealueita ja toteutusta, eli riuska kärsivällisyys. Siinä vaiheessa kun olet kuunnellut viisi tuntia pelkkää suhinaa ja ilmastointilaitteiden paukahtelua sanelimen materiaalin analysoinnin aikana, alkaa mieli tehdä jotain muutakin välillä ja kuitenkin kaikki materiaali pitää käydä keskittyneesti läpi alusta loppuun saakka.

Jos homman vetää läpi hälläväliä asenteella, voi miettiä sitä harrastuksen vaihtoa, sillä tähän hommaan täytyy paneutua sataprosenttisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti