sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Tutkimuskaluston tarkastaminen, part 2

Edellinen tekstini käsitteli pääasiassa tutkimuskaluston tarkastamista, joten lienee hedelmällistä keskittyä seuraavaksi laitteiden, kuten muidenkin tutkimuskalustoon kuuluvien tarvikkeiden huoltamiseen.

Edellisessä osassa viittasin mm. tarkastuskorttien hyödyllisyyteen, niin kaluston tarkastamisen, huoltojen, kuten myös kaluston hävikin minimoimisenkin kannalta mitattuna, joten
tutkimuksiin valmistautuessa on kaluston tarkastaminen lienee yksi tärkeimmistä asioista kaluston käytön kannalta itse tutkimuksessa.

Itse haluankin tuoda esille hyvän nyrkkisäännön tutkimuskaluston tarkastamistiheyden suhteen:
- Tutkimuskalusto on syytä tarkastaa perustasolla aina tutkimukseen valmistatuessa, sekä aina tutkimuksen päätyttyä.
- Tutkimukseen lähdettäessä on syytä tarkastaa, että tarvittava kalusto oheislaitteineen on mukana ja pakattuna.
-Tutkimuksen päätyttyä, kun ns. "purkamisvaihe" alkaa ja kalustoa ryhdytään pakkamaan, on kaluston nopea inventaario paikallaan, jotta varmistutaan siitä, ettei yhtään tutkimuskalustoa jää/unohdu tutkimuspaikalle, eli päälimmäisenä tarkoituksena on minimoida hävikin syntyminen tutkimuskaluston osalta. -Kaluston tarkastuskortti toimii tässä hyödyllisenä apuna.
-Mikäli edellisestä tutkimuksesta on pidempi aika, tai edellisestä kaluston tarkastamisesta on muusta syystä vierähänyt enemmän aikaa; - kaluston kunto sekä laitteiden toimivuus on syytä tarkastaa säännöllisesti esimerkiksi 1-2kk:n välein.
Mitä tulee tutkimuskaluston tarkastamiseen perustasolla, (esim. käyttöönotto tarkastus tutkimukseen valmistautuessa) kannattaa tarkastamisen suorittamiseen varata riittävästi aikaa.
Kun tarkastaminen saadaan tehtyä hyvissä ajoin, ongelmien tai puutteiden ilmetessä on riittävästi aikaa hoitaa kaluston huollot ja täydennykset tutkimuskohtaisesti, siten että kaikki tarvittava kalusto on saatavilla ja toimintakuntoisena siinä vaiheessa kun tutkimukseen ollaan lähdössä.

Mikäli tutkimuskalustoon kuuluvalle laitteistolle ilmenee tarvetta huolto- tai korjaustoimenpiteille, kannattaa suuremmat työt antaa laitteita huoltavien ammattilaisten käsiin.
Monet laitevalmistajat suosittelevatkin oman ketjunsa huoltopisteiden käyttämistä, lähtökohtaisesti itsekkin suosittelen lämpimästi merkkihuollon käyttämistä. Eetenkin takuuhuolto asioissa)
Lisäksi ympäri Suomea löytyy monia elektronisten laitteiden huoltamiseen ja korjaamiseen erikoistuneita liikkeitä.
-Joskus tutkimuskäytössä olevia laitteita on jouduttu modifioimaan, (tai jopa rakentamaan itse) jotta ne soveltuisivat tutkimuskäyttöön paremmin. Näiden laitteiden huolto- ja korjaustoimenpiteet saattavat suurimmalta osin jäädä tutkijan itsensä suoritettaviksi, mutta aina kannattaa pyytää konsultaatiota alan ammattilaiselta, varsinkin silloin jos tutkija ei itse omaa riittävää laitetuntemusta huoltoa tai korjausta ajatellen.
-Henkilökohtaisesti en suosittele kalliiden laitteiden itsenäistä modifiointia ilman ammattilaisten ohjeita, mutta mikäli päädyt omaehtoiseen askarteluun, muista toimivasi omalla vastuullasi.

Loppuyhteenvetona; -kaluston tarkastamisessa ja huoltamisessa tarpeellisisten toimenpiteiden suorittaminen ei ole "tähtitiedettä", sillä jokainen tutkimustoiminnasta kiinnostunut ihminen osaa tarkastaa oman henkilökohtaisen tutkimuskalustonsa ilman sen suurempaa päänvaivaa.
Huolto- ja korjaustoimenpiteitä ajatellen, kannattaa ottaa kuitenkin selvää, missä ja mihin hintaan tarvittavat huollot kannattaa suorittaa.
Mikäli kotikuntasi/kaupunkisi alueella huoltoliikkeitä on useita, kannattaa kilpailuttaa, tai muuten punnita juuri itsellesi sopivin vaihtoehto.
Muistutuksena kuitenkin, että laadukkaasta huoltoliikkeestä saat laadukasta palvelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti