sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Tutkimuskaluston tarkastaminen, part 1

Koska tutkimuksissa käytetään monenlaista apuvälinettä ja elektroniikkaa, on lienee paikallaan tuoda esiin tutkimuskaluston tarkastamiseen ja huoltamiseen liittyvät keskeisimmät kohdat.
Jokainen ymmärtää tutkimuskaluston kunnon tarkastamisen tärkeyden, sillä kalustosta ei ole tutkimuksessa mitään hyötyä ellei sitä osata huoltaa asianmukaisesti, olipa kyse sitten käsivalaisimesta tai kalliimman luokan elektroniikasta.

Ositin tutkimuksissa käytettävä kalusto on lähes poikkeuksetta -tutkijoiden henkilökohtaista materiaalia ja näin ollen jokaisella tutkijalla on oltava kyky tehdä kaluston käyttöönottotarkastus, sekä huoltaa esimerkiksi elektroniset laitteet ennen tutkimusta ja sen jälkeen asian mukaisella tavalla.
Itse tehdyssä huoltamisessa taytyy kuitenkin muistaa oman osaamisensa rajat, sillä varsinkin elektronisten välineiden kanssa kannattaa suuremmat ja vaativammat huollot alan ammattilaisille.
-Käyttöönottotarkastuksen -käyttötarkastuksen- ideana on tarkastaa laitteen kunto, akkujen ja/tai virtalähteiden toiminta, sekä tarkastaa mahdollisten lisälaitteiden kunto, mikäli laitteessa havaitaan puutteita tai huoltotarvetta, huolletaan laitteet asianmukaisesti.
Käytännössä tämä tarkoittaa laitteiston perustarkastamista, akkujen lataamista, osien puhdistamista, sekä laitteen testaamista ennen tutkimusta. (Laitteiden kalibroinnit ja perusteellinen asetusten määrittäminen tehdään vasta kohteessa ennen tutkimusta tutkimusympäristön mukaan.)

Jokaisella laitteella on oma toimintatapansa, mutta useimpien laitteiden kanssa voidaan käyttää käyttöönottotarkastuksessa eräänlaista tarkastusrunkoa.
Seuraavaksi pelkistetty perusrunko, jota Ositin tutkijat käyttävät -tarkastuksessa:

-Tarkasta laitteen ja mahdollisten lisälaitteiden yleiskunto
-Puhdista välineet, linssit/mikrofonit ja akkujen/pattereiden navat.
-Lataa kaikki laitteeseen kuuluvat akut/paristot ja varmista niiden toimivuus.
-Tarkasta laitteeseen kuuluvien piuhojen/kaapelien toiminta (esim. laitteen USB-kaapeli)
-Tarkasta laitteen yleistoiminta käyttämällä perusasetuksia.
-Tarkasta laitekohtaiset asetukset/ominaisuudet.

Tutkijalla saattaa olla käytössään useita erilaisia laitteita ja apuvälineitä jotka kaikki tulee tarkastaa huolellisesti ennen tutkimusta, tällöin tarkastamista helpottaa huomattavasti ns. tarkastuskortti joka toimii muistilappuna kaluston tarkastajalle esimerkiksi silloin kun tutkimuskalustoa on pakattu vaikkapa salkkuihin tai laatikoihin.
Tällöin käyttöönottotarkastusta tekevä tutkija näkee mitä kussakin salkussa pitäisi olla pakattuna ja mikä osa tai kaapeli kuuluu millekkin laitteelle.
Usein tarkastuskortti helpottaa myös varusteiden pakkaamista tutkimuksen päätyttyä ja pakkaamisen yhteydessä kortista on helppo tarkastaa ettei mitään tutkimuskalustoa ole unohtunut kohteeseen, eli tarkastuskorttia käyttämällä voidaan minimoida unohduksesta/huolimattomuudesta johtuvaa hävikkiä.
-Tarkastuskorttiin voidaan myös tarvittaessa liittää merkintöjä yms. kaluston kannalta tärkeitä tietoa myöhempää tarkastelua varten vaikkapa kalustolle suoritettujen huoltotoimenpiteiden osalta.

Peruslähtökohtana on että jokainen tutkija tarkastaa oman kalustonsa itse , ennen ja jälkeen tutkimuksen. Yleensä tutkija tuntee itse oman kalustonsa ja käyttämänsä laitteiston sen verran perusteellisesti, että osaa myös itse sen tarkastaa.
-Mikäli kaluston tarkastaminen/huoltaminen on tarpeellista delegoida esim. tasaisesti useammalle tutkijalle, annetaan kaluston tarkastamiseen tarkat ohjeet, etenkin silloin kun kaluston huoltamiseen ilmenee tarvetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti