torstai 29. huhtikuuta 2010

OSIT tekniikkaa - Osa 5 - Infrapunavalaisimet

Infrapuna, eli IR-valaisimet


Tutkinnan aikana päivänvalo tai muu ylimääräinen valo yritetään saada poistettua kohteista tavalla tai toisella, eli kaikki tutkiminen tapahtuu mahdollisimman pimeässä ympäristössä.

Jotta liikkuvaa kuvaa tallentavat kamerat näkisivät jotain pimeässä, täytyy niiden kanssa käyttää aktiivisia valaisimia ja noh, normaali taskulamppu ja/tai valonlähde yllämainitun syyn vuoksi ei passaa. Tässä tilanteessa otetaan laitteiston kaveriksi Infrapunavalaisin.

IR-valaisimia saa ostettua ihan sellaisenaan kaupoista tai jos haluaa tuoda sen sisäisen linkkuveitsi-ilmastointiteippi-takatukka-ihmemiehen esiin, voi netin ihmeellisestä maailmasta hakea valmistusohjeet ko. laitteille.

Seuraavassa lainaus Videokamera osiosta koskien IR-valaisimia:

"Tässä vaiheessa lyödään kaveriksi kunnollinen IR-lisävalaisin. Tällaisia valaisimia voi ostaa ihan kameran merkkituotteina, mutta niiden hinta on oikeasti jotain naurettavan suurta. Esimerkiksi voit helposti joutua pulittamaan 50-100e itse kameraan kiinnitettävästä IR lisävalaisimesta joka ottaa virtaa kameran akusta (which sucks always, period!), mutta voit myös tehdä budjettiratkaisun jonka allekirjoittanut toteutti; eli tilasin kaikki tarvittavat elektroniikkakomponentit maailmalta, käytin pari tuntia kolvaamiseen, muovikotelon muotoilemiseen ja komponenttien kasaamiseen lopputuloksena IR-ledeillä toimiva valaisin jonka valoteho on noin 7-10m. Hintaa koko systeemille tuli loppupeleissä noin 15e (sisältää komponenttien rahdin postikulut) ja kun komeus toimii ledeillä, perus 9v paristolla valaisee helposti yli 10 tuntia."

Mihin IR-valaisinta käytetään?

Valaisimella saadaan valaistua kameroita varten kuvausympäristö ilman, että paikalla olevien henkilöiden pimeännäkö menee pilalle.

Infrapunavalon taajuuden vuoksi, ihmissilmä ei kyseistä valoa näe kuin maksimissaan pienenä punaisena hehkuna itse valaisimessa.

IR-valaisinta käyttäessä kuitenkin vaaditaan laite jossa on aktiivinen tai passiivinen infrapunavalon käsittely ja esilletuontimahdollisuus.

Miten IR-valaisinta käytetään?

Valaisin kiinnitetään yleensä joko kuvaavaan kameraan itseensä, tai esimerkiksi kiinteään jalustaan kiinnitettynä valaisemaan staattisesti tiettyä aluetta kohteessa.

Mukana kulkeva valaisin tuo luonnollisesti kuvaukseen helpomman kontrollin valaistavalle alueelle, mutta huonoissa tapauksissa voi heijastaa muihin mahdollisiin kameroihin varjoja tai jopa suoranaisia häikäisyjä.

Eli Infrapunavalojen kanssa pitää ottaa huomioon se, että vaikka itse ei valoa näekään, muut laitteet voivat sen havaita ja kannettavan valaisimen suunnan kanssa pitää aina olla tarkkana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti